perjantai 14. toukokuuta 2010

Kiinan avaruuslentäjät

On menossa mielenkiintoinen kilpajuoksu avaruuteen. Kiinan suunnittelee omaa avaruusasemaa jonka ensimmäinen osa on tarkoitus lähettää avaruuteen vuonna 2011. Lisäksi Kiinalla on suunnitelmia paluusta Kuuhun. Se on jo lähettänyt luotaimia tutkimaan Kuuta.

Äskettäin on valittu 7 uutta taikonauttia Kiinan Shenzhou ohjelmaan. Heistä viisi on miehiä ja kaksi naisia. Miehet ovat hävittäjälentäjiä ja naiset kuljetuskoneen lentäjiä. Myös Yhdysvallat valitsivat aluksi armeijan hävittäjälentäjiä avaruusohjelmaansa.

Uutisia Kiinan taikonauttivalinnoista löytyy täältä

sekä täältä

Vuonna 2003 Yang Liwei kiersi 21 tuntia maapalloa ilmakehän yläpuolella Shenzhou 5 aluksella. Sen jälkeen 5 kiinalaista astronauttia on käynyt avaruudessa vuosina 2003 ja 2008. Vuonna 2008 tehtiin myös Kiinan ensimmäinen avaruuskävely.

Kiina suunnittelee lähettävänsä miehittämättömän Tiangong 1 moduulin vuoden 2011 alkupuoliskolla ja Shenzhou 8 alus on tarkoitus lähettää vuoden toisella puoliskolla. Modulissa on telakointiportti. Sen jälkeen Shenzhou 9 ja Shenzhou 10 on tarkotus lähettää vuonna 2012 ja niiden suunnitellaan telakoituvan Tiangong 1 moduulin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti