keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Kiinan avaruusjärjestön onnistunut telakointi

Kaksi kiinalaista miehittämätöntä avaruusalusta telakoitui tänään onnistuneesti. Noin 8500 kiloa painava Tiangong 1 -moduli ("Taivaallinen palatsi") lähetettiin maata kiertävälle radalle 29.9.2011 Jiuquanista ja noin 8000 kg:n painoinen Shenzhou 8 -alus laukaistiin maanantaina  31.10.2011 myös samasta paikasta. Telakoituneena Tiangong 1- ja Shenzhou 8 -modulit muodostavat noin 18 metrin mittaisen ja tilavuudeltaan noin 20 m2 asuttavan tilan. Kiinan avaruusjärjestö suunnittelee lähettävänsä ensi vuoden alkupuolella miehitetyn Shenzhou 9 -aluksen joka telakoituu Tiangong 1 -moduliin. Kolmen hengen miehistö tekee sen jälkeen kokeita avaruusasemalla. Avaruusasemaa on tarkoitus jatkokehittää siten että sen paino vuonna 2020 olisi noin 100 tonnia.

Aluksien telakointiosan laippa on samankaltainen kuin Venäläisessä APAS -telakointilaitteistossa. Sitä on käytetty Yhdysvaltojen ja Venäjän Apollo-Soyuz-projektissa ja Amerikkalaisen avaruussukkulan telakoinnissa Venäläisen Mir-avaruusaseman kanssa sekä myös sukkulan vierailuissa ISS-avaruusasemalla. Kiinalaisten mukaan heidän käyttämänsä telakointilaitteisto mahdollistaa kiinalaisen avaruusaseman telakoimisen tarvittaessa myös kansainvälisen avaruusaseman ISS:n kanssa. Kiina halusi alunperin tulla mukaan ISS:n kehittämiseen mutta se ei toteutunut Yhdysvaltojen vastustuksen takia.

Alukset pidetään telakoituneena 12 päivää jonka jälkeen Shenzhou 8 -moduli irtautuu Tiangong 1 -modulista ja telakoituua vielä uudelleen kahdeksi päiväksi. Tämän jälkeen modulit irrotetaan uudelleen ja Shenzhou 8 -moduulin laskeutumisosa laskeutuu takaisin maahan.

http://www.spaceflightnow.com/china/shenzhou8/111031launch/
http://www.spaceflightnow.com/china/shenzhou8/111102dockingsystem/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tiangong_1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti