tiistai 26. kesäkuuta 2012

Ultimate 8043 rakentaminen

Päivitys 26.6.2012 klo 21:33, lisäsin vielä kuvan kaivurin ohjaimesta.

Aloitin MOC-0080 - Ultimate 8043 kaivinkoneen rakentamisen sunnuntai-iltana 24.6.2012. Kaivinkone perustuu Legon 8043 sarjaan. Siihen on lisätty kaksi moottoria jolloin kaikki toiminnot ovat oman moottorin takana. Tämä mahdollistaa kauhan käyttämisen ja ylärungon pyörittämisen ajon aikana joka ei ole mahdollista alkuperäisessä Legon sarjassa. Legon sarjassa moottorointi on toteutettu neljällä medium- power function moottorilla joista yksi niistä toimii "moodin" vaihtajana, ja kolme muuta liikuttavat joko kauhaa tai teloja sekä kääntävät kaivurin yläosaa.

Jos aikoo rakentaa ko. kaivinkoneen kannattaa ladata koneelleen myös alkuperäisen kaivinkoneen ohjeet Legon sivustolta, linkki ohjeisiin on tässä Moottoroitu kaivinkone 8043 koska tuon Ultimate 8043 -ohjeessa viitataan useasti alkuperäisen kaivurin ohjeeseen. Telakoneistossa on pieniä eroja joten molempia ohjeita joutuu tarkkailemaan. Ultimate 8043 ohjeet on tehty valokuvaamalla ja osa kuvista on otettu sellaisesta kulmasta että pitää tarkkaan katsoa mihin mikäkin osa on tarkoitus laittaa.

Oheisessa kuvassa näkyy kaivuri-rakennelman ohessa myös koneella ohje-pdf filut auki. Bongaa myös ankka. ;)


From kaivuri_projekti
 

Ensimmäinen rivi moottoreita asennettuna paikoilleen.


From kaivuri_projekti


Ja loput moottorit asennettuna.


From kaivuri_projekti


Kun pääsin kohtaan jossa oli lueteltu mikä moottori kytketään mihinkin IR-vastaanottimeen niin piti ottaa pieni tuumaustauko. Ensinnäkin sanakirja ei antanut riittävää osviittaa mitä kaivurin osia ohjeen tekija oli tarkoittanut ja toisekseen, kun niitä moottoreita on 6 ja kolme vastaanotinta niin siinä on aikamoinen sekametelisoppa piuhaa sykkyrässä... Päädyin strategiaan että yksi moottori kiinni kerrallaan ja testaus mikä osa liikkuu. Tällä tavalla edeten selvisi mikä piuha piti liittää mihinkin.

Tässä moottorit ovat kytkettynä infrapunavastaanottimiinsa.


From kaivuri_projektiPahaksi onneksi näytti siltä että kaksi moottoria pyörittää samaa osuutta kauhasta ja korkeussäätö ei toiminut ollenkaan. Toinen ongelma oli että yksi ratas puuttui joten kauhan toiminnoista toimi ensiyrittämällä vain yksi. No, eikun toinen tuumaustauko ja sen jälkeen purkamaan rakennelmaa. Sain ylimman moottoririvistön irrotettua ja lisättyä puuttuvan rattaan. Nyt puuttuva toiminto lähti pelittämään, mutta vielä oli se kahden moottorin ongelma. Otin moottoririvistön uudelleen irti ja tutkin samalla ohjetta. Nyt selvisi miksi homma ei pelittänyt, olin laittanut XL-moottorin rattaan ja puslan väärään järjestykseen, kun sitten sain ne oikeinpäin ja takaisin kasaan niin alkoi kauhakin toimia kuten pitikin.

Tässä kuva väärästä XL-moottorin rataskonfigutaatiosta (kolmas ratas oikealta)


From kaivuri_projekti


ja tässä oikea konfiguraatio


From kaivuri_projekti


Tässä kuva valmiin kaivurin moottoriosastosta


From kaivuri_projekti


ja vielä kuva keulasta LED-valoineen.


From kaivuri_projekti


Yhteenvetona sanoisin että projekti oli mielenkiintoinen vaikkakin paikka paikoin haasteellinen. Jätin Ultimate 8043 -ohjeen kauhan modifikaation tekemättä. Lähinnä siitä syystä että minulla ei ollut sen vaatimaa kauhaa, enkä näin ollen saanut rakennettua kiinnitystä ohjeen mukaisesti enkä jaksanut alkaa suunnittelmaan sitä uudelleen. Rakensin kauhan siis Legon virallisen ohjeen mukaan.

Kaivuriin tulee muutama spesiaalimpi osa, erikseen hankittavissa oleva polymeeriakku sekä erikseen hankittava power function jatkojohto ja kaksi LED-valosarjaa joita on joissakin Lego sarjoissa ollut mukana mutta niitä saa hankittua Legon verkkokaupasta samoin kuin Power Function XL-moottoria. Lisäksi kauvuriin tulee yksi IR -lähetinvastaanotinpari  lisää verrattuna vakio 8043-sarjaan.

Ultimate 8043 -rakennusohjeen tekijän kotisivut löytyvät tästä osoitteesta.

Vielä kuva kaivurin ohjaimesta. Härön ulkonäön takaa löytyy toimiva joystick ohjaus kauhalle ja ylärungon käännölle. Keskellä oikean ja vasemman telan ohjaus.


From kaivuri_projektiEi kommentteja:

Lähetä kommentti