Gravitaatioaaltoja mittaava avaruushanke LISA (Laser Interferometer Space Antenna) vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Sen on suunniteltu kykenevän mittaamaan 5 miljoonan kilometrin päässä olevien luotainten etäisyys muutaman pikometrien tarkkuudella. Asiasta kertoo NASA:n tiedote:
http://www.nasa.gov/topics/universe/features/lisa20101123.html
Mittausjärjestely koostuu kolmesta eri luotaimesta jotka ovat kolmion kärjissä jonka sivun pituus on 5 miljoonaa kilometriä.
Artikkelissa kerrotaan että laserien kohina on suurempi kuin itse mitattava suure. Siinä verrataan mittaustarkkuutta että kuunnteltaisiin
höyhenen putoamista keskellä rankkasadetta.
Einstainin teoria ennustaa gravitaatioaaltojen olemassaolon mutta toistaiseksi niitä ei ole kyetty mittaamaan. Ne ovat kuitenkin teoreettisesti pystytty todistamaan, josta työstä Hulse ja Taylor saivat fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 1993. He tutkivat kaksoispulsaria PSR 1913+16. http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=31417
Perustietoa hankkeesta on ESA:n sivulla http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=27
Myös NASA:lla on oma sivusto http://lisa.jpl.nasa.gov/
Hanke on European Space Agencyn ja NASA:n yhteishanke ja tällä hetkellä aikataulu näyttää siltä että laukaisu tapahtuu vuonna 2020 tai sen jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti